TALENT

Deze serie blogs door TIB & Partners is er voor iedereen die iets meer wil weten over het Talent Assessment. Misschien omdat je straks deelnemer bent, misschien omdat je overweegt het in te zetten voor jouw organisatie. In deze tweede blog gaat het over ‘talent’. We leggen uit wat wij ermee bedoelen en wat vooral niet.

Er bestaan veel ideeën en meningen over wat talent is. Laten wij alvast een begin maken door aan te geven wat wij bij TIB & Partners vooral niet bedoelen met ‘talent’.

Met talent bedoelen wij niet de aanleg die nodig is voor het leveren van uitzonderlijke prestaties, waar topsporters in de regel over beschikken. Immers, maar weinigen in onze samenleving kunnen over die hoge lat springen. Talent is dus niet per se ‘toptalent’.

Iedereen heeft talent en kan tot op zekere hoogte zijn of haar talent ontwikkelen en inzetten, los van vergelijking met anderen of met een norm. Talent heeft dus weinig te maken met een algemene norm.

We komen al wat dichter in de buurt van wat wij met talent bedoelen als we talent meer intuïtief benaderen. Soms zie je mensen met ogenschijnlijk gemak en met veel plezier het verschil maken. En vaak hebben ze dat zelf niet eens in de gaten. Ze doen dat zo omdat ze dat al vaak gedaan hebben, omdat ze dat leuk vinden of omdat het gemakkelijk gaat. Meestal ‘gaat het vanzelf’. Dat noemen we ‘aanleg’.

Talent is dus vooral individueel bepaald (iedereen heeft talent) en verwijst naar aanleg (het gaat vanzelf).

Maar wat is talent dan concreet? Talent is allereerst een kwestie van persoonlijkheid. Simpel gezegd is persoonlijkheid een ander woord voor hoe iemand naar zichzelf kijkt (bijv. ‘ik ben loyaal’) en de behoeften die iemand voelt (bijv. ‘ik geef graag mijn mening’) Persoonlijkheid drijft het gedrag een bepaalde kant op. Het zorgt er mede voor dat iemand iets doet (of niet) en het heeft impact op hoe iemand dat dan doet en hoe anderen dat ervaren. Talent is ook een kwestie van individuele kwaliteiten, zoals communicatieve vermogens, leervermogen, denkvermogen en creativiteit. Interessant in dit opzicht is de visie die Daniel Pink aan ons voorlegt in zijn boek ‘A whole new mind’. Kijk voor een korte impressie hiervan naar de volgende video: A Whole New Mind – by Daniel Pink – Bing video

Conclusie: talent is individueel bepaald, het verwijst naar aanleg en is een samenspel van persoonlijkheid en individuele kwaliteiten. Maar wat kunnen we met die wetenschap? Benieuwd? Lees binnenkort ook onze volgende blog: ‘zicht op talent’.

Tot slot. TIB & Partners gelooft in de kracht van talent. Talent is de bron van ontwikkeling, de basis voor excelleren en werkplezier. Talent Assessment is de krachtige oplossing voor mensen en organisaties binnen onze service Assessment op Maat.

Meer weten? info@tibpartners.nl of 085 02 50 069.